A 3 leggyakoribb nyelvtanulási probléma

// Szerző: szivarvanytanoda //

A 3 leggyakoribb nyelvtanulási probléma, avagy milyen nyelvtanulási problémákkal küszködik az átlag magyar?

 

1. Kommunikációtól való félelem

Legnagyobb rejtett problémája szinte minden magyar embernek, hogy fél a saját hangjától, főleg, ha idegen nyelven beszél. Hiszen kivel ne fordult volna elő, hogy szokatlannak találta ha pl. angolul kellett megszólalnia, mintha valaki más beszélt volna. Sokak számára ez kellemetlen téma, hiszen saját hangunkat magyarul is nehéz visszahallgatni, hát még angolul! Viszont, ha ehhez ideje korán nem szoktatjuk hozzá magunkat, rettentő nagy gátat fog képezni a nyelvtanulásban. Sajnos ez egy olyan létező probléma, melyet sokan félnek beismerni. De mint mindenre erre is van „gyógyír”!

Az első és legfontosabb lépés, hogy barátkozz meg a hangoddal, legyél jóban magaddal! Szerezz be olyan hangos szótárt, mely nem csak kiejti neked az adott szót, de gyakorláskor a te hangodat is rögzíti. Amennyiben szűkebb anyagi keret áll rendelkezésedre, szerezz be egy diktafont, vagy akár a telefonoddal is rögzítheted saját hangodat, így egyből korrigálhatod az esetleges hibáidat! Vigyázat! Mivel túl önkritikusak vagyunk magunkkal szemben a maximális megelégedettséged csak 99.9% lehet!

Nyilván a beszédtől való félelmed abból is adódhat, hogy nem jut eszedbe az a bizonyos szó, amit használnál, vagy éppen a nyelvtani szerkezettel akadtál el. Semmi baj, keress egy szinonimát, és bátran „rakd össze” magadtól a mondatot, hiszen még ha hibásan is fogalmazol, még mindig jobban jársz, mintha meg sem szólalnál.

 

2. Mindig újrakezded a nyelvtanulást

Egyszer legalább már mindenki volt újrakezdő……vagy többször….de semmi baj, felnőtt emberek vagyunk, nyílván az életünkben több más fontosabb dolog és teendő akad, mint a nyelvtanulás, egyáltalán csoda, ha a mai rohanó világban jut időnk idegen nyelvet tanulni.

Valljuk be a probléma gyökere nem az időhiányból fakad, hiszen ha valamit igazán szeretnénk arra szánunk időt. Itt az igazi gondot a motiváció, az elérendő cél hiánya adhatja, hiszen ha a nyelvtanulás semmi pluszt, és sikerélményt nem hoz számodra, egy idő után (ami elég hamar bekövetkezik) elveszíted a tanulási kedvedet, passzívvá válsz. Ne aggódj, még így sincs semmi veszve, az a lényeg, hogy találj magadnak valami izgalmas célt egy olyan új tervet, amit a nyelvtanulás segítségével érhetsz el (pl. külföldi nyaralás, tanulás vagy akár munkavállalás). Ne másért és ne a nyelvvizsgapapírért tanulj. Vedd észre a nyelvtanulásban rejlő és a nyelvtanulás által kínált lehetőségeket, hiszen „minél több nyelven beszélsz, annál több lábon állsz”!

Úgy érzed, hogy az alapokon túl sosem juszt el? Elmondom, hogy ez miért van. Nincs azzal semmi gond, ha egy kicsit hagyod „leülepedni” a már megtanultakat és tartasz egy kis szünetet. Ami már gond és nagy hiba, ha ez a szünet hosszúra nyúlik, valamint ha a hosszúra nyúlt szünet után a nyelvtanulást ismét előröl kezded, mert úgy érzed „mindent elfelejtettél”. DE ez nem így van! megszereztél már egy bizonyos szintű tudást, az, hogy, hagyod  kiforrni magadban az átvett anyagokat az nem azt jelenti, hogy felejtesz.

Hidd el a passzív tudás gyorsan visszahozható egy kis ismétléssel, ezért semmiképp nem kell az alapoktól kezdeni újra, hiszen így újat nem tanulsz, nem fejlődsz és ezáltal nem lesz sikerélményed, melynek eredménye, hogy abba hagyod a nyelvtanulást, mert magadban keresed a hibát. Tehát, ha a kis pihenő után újult erővel vágsz bele a nyelvtanulásba semmiképp nem jóval a szinted alatt kezdj neki. Bízz magadban, hidd el, hogy minimális ismétlésre van csak szükséged, és te is meg fogsz lepődni, hogy milyen gyorsan haladsz az új anyagokkal.

 

3. A szavakat folyton elfelejted

Sajnos ilyenek vagyunk mi emberek, azok a szavakat, amiket nem használunk elég gyorsan elfelejtjük. Sajnos ez tény, bármennyire szeretnénk segíteni rajta, reménytelen. Azért nincs rá megoldás, mert a szavak megtanulása én ennek használata rafinált dolog, hiszen ez csak és egyedül a hosszú távú memóriánkból működik. Hogy ide hogy kerülnek be az információk? Ismétléssel, ismétléssel és ismétléssel.

Jó tanács: ne úgy tanulj szavakat, hogy leülsz egy -két órára hetente maximum kétszer, átnézed a szavakat és „várod a csodát”. Miért ne? Mert nincs gyakori ismétlés. Viszont ha naponta vagy legalább kétnaponta rászánsz 5, maximum 10 percet csodával határos módon az ismétlés elindul és dolgozik szinte magától, így a szavakat sikerül eltárolnod a hosszú távú memóriádban. Szóval láss neki minél hamarabb, készíts, vagy szerezz be tanulókártyákat, hogy a szavak mindig a zsebedben legyenek.

Nem csak a ráfordított idő okozhatja a problémát? Bizony nem! A szavakat elfelejtheted amiatt is, hogy önmagukban tanulod őket, szövegösszefüggés nélkül, és valljuk be így igazán nehezen jegyzed meg őket. Lehet, hogy most kérdőn fogsz magad elé nézni, de sokszor könnyebb megtanulni egy egész mondatot, mint egy szót, hiszen van mihez kötnöd, van amiről „beugrik”. Így hát jegyezd meg ezt a fontos szabályt miszerint szavakat tanulni csakis kifejezések megtanulásával érdemes.

A hozzászólás nem lehetséges.